TEKST 111: Al-Muqadassi: Om kristne og jøder i Jerusalem, 985

Den muslimske geograf al-Muqadassi (946-991) var født i Jerusalem. I 985 skrev han en bog om Syrien og Palæstina, hvori han også beskrev sin fødeby og dens vigtighed for muslimer. Al-Muqadassi anfører ligeledes en lang række fordele, som Jerusalem har som by. Men tilføjer så [Læs / udskriv som PDF]:


Alligevel har Jerusalem også nogle ulemper. Således som det siges, at det står skrevet i Torahen, at ”Jerusalem er et gyldent bassin fyldt af skopioner”. Man finder således ingen bade, der er mere beskidte end dem i Den hellige By. Ej heller er levnedsmidler i nogen by dyrere [end i Jerusalem]. Der er få lærde mænd, og de kristne er talrige og de samme [kristne] er ubehøvlede på de offentlige steder. […] Lovkyndige mænd forbliver upåagtede og lærde mænd nyder ingen berømmelse. Skolerne er også ubesøgte, for der er ingen lektioner. Overalt har kristne og jøder overtaget, og moskéen er blottet for menighed og forsamling af lærde mænd. […]

Denne moské [al-Aqsa-moskéen) er smukkere end den i Damaskus, for mens de [muslimerne] byggede den, så de en rival og en sammenligning i den store kirke, der tilhører de kristne i Jerusalem, og de byggede den mere storslået end de andre [moskéer].J. M. Rosenløv & M. Pihl: Korstogene - Islams ekspansion og kristen modoffensiv (2014)

Description of Syria, including Palestine by Mukaddasi (overs. G. le Strange). Palestine Pilgrims’ text Society, vol 3, London 1895. Her efter B. E. Whalen: Pilgrimage in the Middle Ages. A Reader. Toronto 2011 s.134.

 

 

FORSIDE | INFORMATION | ABONNEMENT | KILDEARKIVER | UDGIVELSER | ANDRE TILBUD