TEKST 203: Itenerarium: Om tyrkernes kampteknik

En vigtig kilde til det kristne syn på Det 3. Korstog findes i værket ’Kong Richards rejsebeskrivelse’ (Itinerarium Regis Ricardi) , der sandsynligvis er forfattet af den engelske kannik, Richard de Templo i 1220’erne. Værket synes at basere sig på øjenvidneskildringer fra personer, der deltog i Det 3. Korstog. Richard de Templo deltog sandsynligvis også selv i korstoget. [Læs / udskriv som PDF]


Tyrkerne er i modsætning til vores mænd ikke tynget af rustning, og de er således i stand til at rykke frem hurtigere og ofte påføre alvorlige skader på vores styrker. De er næsten ubevæbnede, da de kun bærer en bue, en kølle med pigge, et sværd, en lang tynd lanse med jernspids og en løsthængende kniv. Når fordrives med magt, flygter de på meget hurtige heste, de hurtigste i verden, ligesom svaler i fuld fart.

De bruger også den list at standse op under deres flugt, når de ser, at deres forfølgere har opgivet forfølgelsen. En irriterende flue, vil forlade dig, hvis jager den væk, men når du holder op, vender den tilbage. Så længe du fortsat forsøger at smække den, holder den sig væk, men når du holder op, kommer den tilbage. Det er det samme med tyrkeren – når du opgiver forfølgelsen og vender om, så kommer han efter dig, men hvis du fordriver ham igen, vil han tage flugten. Så mens kong Richard opretholdt forfølgelsen, flygtede de, men når han vendte om, truede de hans bagtrop, ikke altid ustraffet, men ofte idet de påførte vores mænd alvorlige tab.J. M. Rosenløv & M. Pihl: Korstogene - Islams ekspansion og kristen modoffensiv (2014)

Itinerarium regis Ricardi, her efter E. Hallam (red.): Chronicles of the Crusades. Eye-Witness Accounts of the Wars between Christianity and Islam. London (1989) s.189.

 

 

FORSIDE | INFORMATION | ABONNEMENT | KILDEARKIVER | UDGIVELSER | ANDRE TILBUD