TEKST 210: Ibn Wasil: Ludvig d.9. i fangenskab

Efter khorezmianernes erobring af Jerusalem og massakren på byens kristne befolkning i 1244 (se tekst 209) indleder den franske konge Ludvig d.9. (Den Hellige) i 1248 Det 6. Korstog. Han angriber Ægypten og erobrer i 1249 havnebyen Damietta i Nildeltaet, men lider senere nederlag og tages til fange. Den arabiske historieskriver, Ibn Wasil (1208-1298), skrev et værk om det ægyptiske auyubider-dynasti (Mufarrig al-kurub fi ahbar bani Ayyub) og referer heri en samtale, som kongen angiveligt skulle have haft med emiren Husam ad-Din under fangenskabet. [Læs / udskriv som PDF]


Emir Husam ad-Din beskrev en samtale, han havde haft med kong Ludvig d. 9.: ”Kongen af ​​Frankrig, ”fortalte han, ”var en usædvanlig klog og intelligent mand. Under en af ​​vores samtaler spurgte jeg ham: ’Hvordan kunne en mand af Deres Majestæts karakter, visdom og sunde fornuft nogensinde tænke den tanke, at gå ombord på et skib, ride på dette havs bølger og rejse til et land, så fuld af muslimer og krigere, i den tro, at man kunne erobre det og blive dets konge?’ Ludvig lo, men sagde ikke noget. ’Hvis en mand i vores land,’ fortsatte jeg, ’sejler ud på havet og udsætter sig selv og sit jordiske gods for sådanne risici, bliver hans vidnesbyrd ikke accepteret som bevis ved nogen domstol.’ – ’Hvorfor ikke?’ spurgte kong Ludvig. ’Fordi en sådan adfærd for os indebærer, at han mangler forstand, og sådan en mand er uegnet til at vidne.’ Ludvig lo og erklærede: ”Ved Gud, hvem, der end sagde det, havde ret. Den, der dømte således, tog ikke fejl.’”

 

J. M. Rosenløv & M. Pihl: Korstogene - Islams ekspansion og kristen modoffensiv (2014)

Ibn Wasil Mufarrig al-kurub fi ahbar bani Ayyub. Her efter E. Hallam (red.): Chronicles of the Crusades. Eye-Witness Accounts of the Wars between Christianity and Islam. London (1989) s.273.

 

 

FORSIDE | INFORMATION | ABONNEMENT | KILDEARKIVER | UDGIVELSER | ANDRE TILBUD